Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

1 września 2019

Dowiedz się więcej o różowej soli himalajskiej na http://bit.ly/31DBNDN

Sól to składnik niezbędny do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu należy wykorzystywać je podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie wzbogaca smak potraw. Pomimo, iż nadużywanie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (nieprzekraczające 6 g dziennie) są konieczne dla poprawnego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż mających prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę cennych pierwiastków i minerałów, takich jak potas, żelazo czy cynk, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska znakomicie wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada prawie 97% NaCl i stanowi idealny do domowych przetworów. Jest wartościowym źródłem wapnia, potasu czy żelaza, a więc pierwiastków koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, tym samym nie zatraca swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie używana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]