Środki do dezynfekcji – rodzaje i zastosowanie

30 listopada 2018

Aż 5 milionów komórek drobnoustrojów może znajdować się na jednym cm2 powierzchni rąk. Wiele tych organizmów ma duży potencjał chorobotwórczy – na ludzkich rękach rozprzestrzeniają się pasożyty, bakterie i wirusy, które powodują groźne choroby. Z tej przyczyny higiena rąk jest nieodzowna. Za pomocą pospolitego mydła jesteśmy w stanie jednak usunąć ze skóry nie więcej niż do 90 procent bakterii. Na co dzień to satysfakcjonujący wynik, jakkolwiek w licznych sytuacjach niezbędne będzie użycie dużo skuteczniejszych środków.

Mydło antybakteryjne – gdzie jest używane

Mydło antybakteryjne znalazło szerokie zastosowanie w wielu sferach życia. Regularnie używane jest w placówkach służby zdrowia – przychodniach, szpitalach i gabinetach dentystycznych. Poza tym korzystanie z niego jest nieodzowne w gabinetach kosmetycznych, gdzie specjaliści mają styczność ze skórą klientów i bytującymi na niej drobnoustrojami. Po żel antybakteryjny do rąk koniecznie powinni sięgać także osoby zatrudnione w gastronomii – w szczególności po przygotowywaniu posiłków z mięsa (przede wszystkim z drobiu), jajek czy mleka, ponieważ te produkty spożywcze w stanie surowym często są zakażone bakteriami.

Typy preparatów do dezynfekcji rąk

Najczęściej spotykanym preparatem do dezynfekcji rąk jest, oczywiście, mydło w płynie z dodatkiem związków likwidujących komórki drobnoustrojów – zwykle jest to alkohol. Preparaty do dezynfekcji rąk występują również pod postacią żelu lub płynu. Zarówno płyn, jak i antybakteryjny żel do rąk można kupić w różnych opakowaniach – małych, które mieszczą się w kieszeni spodni albo torebce, lub dużych, przygotowanych do stosowania w dozownikach ściennych, nierzadko przystosowanych do uruchamiania łokciem bądź posiadających fotokomórkę.

Nasza lokalizacja:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice

Mob.: +48 783-332-495
E-mail: [email protected]