Nie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony
19 grudnia 2022
Kup barszcz z butelki.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to danie typowo na święta, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii lub większych rodzinnych imprez okolicznościowych. Tam, gdzie obyczaj spożywania dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do wielu dań.
Barszcz czerwony – pasuje do krokietów z grzybowym nadzieniem i do kiełbasy
Wydaje się, że barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo sycącym daniem. Jednakże właśnie jego kwaskowy, a równocześnie trochę słodkawy aromat sprawia, że bardzo dobrze współdziała on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – jedni wolą w nim kiełbasę, kartofle i jajko, pozostali wrzucają weń pierogi z kapustą, grzybami czy też mięsem. Barszcz czerwony to znakomita potrawa obiadowa, ale również pyszna przekąska lub kolacja na ciepło – wrzący kubeczek tej zupy świetnie podkreśli smak chrupiącego pasztecika z grzybami lub drożdżówki z mięsnym farszem.
Warto wspomnieć, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt kaloryczną, jeśli nie jest zabielony śmietaną. Danie to uważane jest za zdrowe, bo zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, kwas foliowy, jak również sporo żelaza, i z tej przyczyny zaleca się je osobom cierpiącym na anemię. Z kolei z uwagi na fakt, że bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie nierzadko spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej aromatyczny smak
Nie powstała jedna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia tę potrawę. Niektórzy dosypują do niego odrobinę cukru, by zaakcentować naturalną słodkość buraka, pozostali kochają pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli przygotowuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej ważnych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przygotować na własną rękę, jednak proces fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa minimum tydzień. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]