Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw

16 kwietnia 2022

Więcej szczegółów o sokach z kiszonych warzyw.

Kwaszonki używa się w rodzimej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednak raz za razem mówi się również o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która teraz często pojawia się na półkach marketów w działach z żywnością eko.

Sok z kapusty kiszonej – duże ilości witamin i minerałów

Chyba każdy z nas za młodych lat spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same kwasiły kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu kapusty raz za razem przynosiły swoim wnusiom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest kwaśny, lecz nadzwyczaj zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to znakomite źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witamin z grupy B, A, E oraz C, a także liczne minerały, jak m.in. potas, wapń oraz żelazo. Wiele osób ma trudności z przywyknięciem do kwaśnego posmaku tego soku, jednak warto pić go regularnie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór witaminy C, co wspiera odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej rekomenduje się również osobom cierpiącym na anemię. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego napoju nie należy nadużywać – wystarczy wypijać około 250 mililitrów soku na dzień.

Sok z kiszonego buraka – wyostrza koncentrację i pozytywnie wpływa na przemianę materii

Sok z kwaszonych buraków jest drugim lubianym sokiem, którego używamy od wieków w kuchni i który pijemy też jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się sporo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: poprawia koncentrację, pozytywnie wpływa na przemianę materii, a zarazem obniża ciśnienie. Pomimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia paniom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem lub chorobami nerek.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, by przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym markecie lub zamówić online w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż tego typu soki trzeba magazynować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]